Great Bear

Great Bear

Nalika ngomong babagan lintang ing langit, dheweke mesthi jenenge Bear gedhe. Iki minangka rasi lintang paling penting ing langit sisih lor lan ukurane paling gedhe nomer telu. Wilayah Arktik duwe lintang iki minangka lambang, amarga dununge ana ing sadhuwure. Umum banget yen ndeleng Big Dipper ing jejere Aurora borealis. Bareng nggawe salah sawijining tontonan sing paling apik ing langit.

Ing artikel iki, kita bakal menehi jeneng kabeh karakteristik rasi iki lan menehi informasi penting babagan iki. Apa sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan konstelasi penting iki? Maca terus lan sampeyan bakal sinau 🙂

Sejarah Big Dipper

Ursa Mayor ing musim panas

Iki minangka rasi lintang sing dadi bagean saka salah siji saka patang puluh wolu rasi lintang sing diidentifikasi dening astronom Ptolemy. Kita lelungan menyang abad kaping XNUMX Masehi ing endi astronom iki diarani Arktos Megale. Ing basa Latin tembung "ursus" tegese bear nalika ing basa Yunani yaiku "arktos". Mula jenenge Arktik.

Thanks kanggo Big Dipper, wilayah sisih lor Bumi sing dununge Arktik diterangake kanthi lengkap. Kabeh wong sing ketemu ing garis lintang + 90 ° lan -30 ° sampeyan bisa ndeleng. Ursa Major minangka rasi lintang sing katon ing sekitar lintang kutub minangka efek rotasi planet sajrone wengi tanpa ndhelik ing cakrawala. Mula, iki dikenal minangka sirkumpolar. Thanks kanggo iki, bisa diamati sajrone taun ing belahan langit sisih lor.

Nalika nonton

Ursa Mayor lan Ursa Minor

Ora kabeh lintang duwe wektu paling pas kanggo ndeleng. Ing kasus iki, wektu paling apik yaiku ing musim semi. Bintang sing dadi rasi iki yaiku antara 60 lan 110 yuta taun entheng. Papat lintang sing nyipta yaiku Merak, Dubhe, Fekda lan Megrez.

Buntut rasi kasebut diwangun saka telung lintang wiwit saka Alioth nganti Alcor lan Mizar. Kaloro sing terakhir duwe kekhasan yen dudu dobel. Sing siji-sijine saben telung taun entheng. Sing terakhir nggawe antrian dikenal minangka Alcaid.

Bintang paling padhang ing rasi lintang kasebut

Rasi lintang ing langit

Rasi lintang Ursa Major nduwe pirang-pirang lintang paling padhang, mula lintang paling misuwur. Antarane kalebu:

  • Alioth Ditondoi kanthi lintang biru lan putih. Dununge dununge udakara 81 taun cahya kanthi gedhene antara 1,75 lan 4 kali luwih gedhe tinimbang Srengenge. Uga 127 kali luwih padhang. Namung, kanthi jarak sing luwih adoh, kita bisa ndeleng luwih cilik.
  • Phecda yaiku sekunder putih sing adohe 84 taun cahya. Cahya kanthi ukuran 2,43 lan 71 kali luwih padhang tinimbang Srengenge.
  • Megrez lintang biru lan putih udakara 58,4 taun cahya lan 63% luwih gedhe tinimbang srengenge lan 14 kali luwih padhang.
  • Alkaid Bedane karo bintang liyane kanthi urutan utama putih lan biru. Dumunung 100 taun cahya saka tata surya kanthi ukuran kaping enem srengenge lan 700 kali luwih padhang.
  • Mizar lan Alcor bisa diidentifikasi minangka lintang dobel. Dheweke kalebu sing paling katon ing langit wengi. Dheweke dikenal minangka Jaran lan Rider lan duwe warna putih. Dumunung ing jarak 80 taun cahya lan Mizar mencorong kanthi ukuran 2,23 lan Alcor kanthi 4,01.
  • Dubhe iku lintang raksasa sing adohe udakara 120 taun cahya. Nanging, lintang iki 400 kali luwih padhang tinimbang Srengenge. Sistem binar lintang sing saling orbit saben patang puluh taun kepungkur.
  • Merak Iki diidentifikasi minangka lintang putih lan adohé 79 taun cahya. Nduweni radius 3 kali luwih gedhe tinimbang srengenge lan jisime. Ditondoi kanthi 70 kali luwih cerah.

Mitos babagan konstelasi Ursa Major

Mitos saka Dipper Gedhe

Rasi lintang iki wis kliwat ing sejarah kanthi pirang-pirang jeneng lan tokoh gumantung saka papan sing katon lan kapercayan saben negara. Contone, wong-wong Rum padha ngguyu ndeleng rancangane sapi. Wong Arab weruh kafilah ing cakrawala. Masyarakat liyane bisa ndeleng telung lintang sing tumindak minangka buntut lan kemungkinan kasebut minangka anak kirik sing ngetutake ibune. Dheweke uga bisa dadi pemburu ngoyak bear kasebut.

India Iroquois Kanada lan Micmacs saka Nova Scotia ngartekno bear kasebut nalika dioyak karo pitung prajurit. Miturut kapercayan, penganiayaan iki diwiwiti saben taun ing musim semi. Diwiwiti nalika bear kasebut ninggalake sarang ing Corona Borealis. Nalika tiba musim gugur, bear kasebut dicekel karo para pamburu lan akibate, tiwas. Balungé tetep ana ing langit nganti bruwang anyar metu saka guwa nalika musim semi.

Saliyane, wong Tionghoa nggunakake lintang Big Dipper minangka cara ngerti nalika kudu menehi panganan kanggo bangsane. Iki nuduhake wektu nalika panganan kurang. Legenda konstelasi iki nyritakake manawa Callisto, sawijining nymph sing nyedhiyakake awake lan jiwa kanggo dewi Artemis, narik kawigaten Zeus. Banjur dheweke ngapusi dheweke lan, sawise nglairake anake lanang sing jenenge Arcas, ratu dewa, Hera nesu banget lan ngowahi Callisto dadi bear.

Pirang-pirang taun mengko, nalika Arcas mburu, dheweke arep mateni bear kasebut kanthi ora sengaja nalika Zeus melu-melu lan nyelehake Callisto lan Arcas malih dadi bear. ing langit minangka Ursa Major lan Ursa Minor, masing-masing. Amarga sebab iki, konstelasi iki bunder lan ora nate mudhun ing sangisore garis lintang sisih lor.

Kanthi ilmu anyar iki, sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan rasi lintang Ursa Major nalika ndeleng ing langit. Penting, sampeyan kudu ngerti apa sing ana ing langit kanggo ngerti babagan alam semesta sing saiki urip. Soko umum kaya konstelasi iki ora bisa dingerteni 🙂


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.