Teori drift kontinental

Drift bawana

Biyen, bawana dianggep tetep tetep pirang-pirang yuta taun. Ora ana sing ngerti yen kerak bumi digawe saka piring sing obah amarga arus konveksi jubah kasebut. Nanging, ilmuwan Alfred Wegener ngusulake teori drift kontinental. Teori iki ujar manawa bawana wis hanyut pirang-pirang yuta taun lan saiki isih ditindakake.

Saka sing bisa diarepake, teori iki minangka revolusi kanggo jagad sains lan geologi. Apa sampeyan pengin sinau babagan drift bawana lan nemokake rahasia?

Teori drift kontinental

bawana bebarengan

Teori iki nuduhake menyang gerakan piring saiki sing nyengkuyung bawana lan sing pindhah pirang-pirang yuta taun. Sajrone sejarah geologi Bumi, bawana durung mesthi ana ing posisi sing padha. Ana pirang-pirang bukti sing bakal dingerteni mengko sing mbantu Wegener mbantah teorine.

Gerakan kasebut amarga terus-terusan nggawe bahan anyar saka mantel. Bahan iki digawe ing kulit samudra. Kanthi cara iki, materi anyar menehi kekuwatan marang sing wis ana lan nyebabake benua ganti.

Yen sampeyan ndeleng kanthi cetha babagan wujud kabeh bawana, kayane Amerika lan Afrika wis manunggal. Ing filsuf iki ngerti Francis Bacon ing taun 1620. Nanging, dheweke ora ngusulake teori yen benua iki tetep tetep biyen.

Iki diarani Antonio Snider, wong Amerika sing manggon ing Paris. Ing taun 1858, dheweke nggawe kemungkinan benua bisa pindhah.

 

Wis ana ing taun 1915 nalika ahli meteorologi Jerman Alfred Wegener nerbitake bukune sing diarani "Asal saka bawana lan samodra". Ing artikel kasebut dheweke mbabarake kabeh teori drift kontinental. Mula, Wegener dianggep dadi panulis teori kasebut.

Ing buku kasebut, dheweke nerangake kepiye planet kita dadi tuan rumah supranental. Yaiku, kabeh bawana sing saiki duweni saiki dadi siji. Dheweke ngarani supercontinent kasebut Pangaea. Amarga kekuwatan internal Bumi, Pangea bakal patah lan pindhah adoh. Sawise pirang-pirang yuta taun, bawana bakal ngenggoni posisi kaya saiki.

Bukti lan bukti

susunan bawana ing jaman biyen

Miturut teori iki, mbesuk, pirang-pirang yuta taun maneh, bawana bakal ketemu maneh. Apa sing penting kanggo nduduhake teori iki kanthi bukti lan bukti.

Tes paleomagnetik

Bukti pertama sing nggawe dheweke percaya karo dheweke yaiku panjelasan babagan magnetisme paleo. Medan magnetik Bumi durung mesthi ana ing orientasi sing padha. Kerep banget, medan magnet wis malih. Sing saiki dadi tiang kidul magnetik sadurunge ana ing sisih lor, lan uga kosok balene. Iki dingerteni amarga akeh rock kandungan logam dhuwur duwe orientasi menyang tiang magnet saiki. Watu magnetik wis ditemokake sing tiang sisih lor nuduhake pucuk kidul. Dadi, ing jaman kuna, mesthine kudu cara liya.

Paleomagnetisme iki ora bisa diukur nganti taun 1950an. Sanajan bisa diukur, asile ringkih banget dijupuk. Isih, analisis pangukuran kasebut bisa ditemtokake ing endi bawana. Sampeyan bisa ngerti kanthi ndeleng orientasi lan umur watu kasebut. Kanthi cara iki, bisa ditampilake yen kabeh bawana maune nyawiji.

Tes biologis

Tes liyane sing mbingungake luwih saka siji yaiku tes biologis. Spesies kewan lan tanduran uga ana ing macem-macem bawana. Ora bisa dipikirake manawa spesies sing ora migrasi bisa pindhah saka siji bawana. Sing nuduhake manawa ing siji wektu, dheweke ana ing bawana sing padha. Spesies kasebut nyebar kanthi lumaku wektu, nalika bawana pindhah.

Uga, ing Afrika sisih kulon lan Amerika Selatan sisih wétan formasi rock kanthi jinis lan umur sing padha ditemokake.

Salah sawijining panemuan sing nyebabake tes kasebut yaiku nemokake fosil saka paku pakis sing padha ing Amerika Selatan, Afrika Selatan, Antartika, India lan Australia. Kepiye spesies pakis sing padha saka macem-macem papan? Ana kesimpulan yen dheweke urip bebarengan ing Pangea. Fosil reptil Lystrosaurus uga ditemokake ing Afrika Selatan, India lan Antartika, lan fosil Mesosaurus ing Brasil lan Afrika Kidul.

Flora lan fauna kalebu ing wilayah umum sing padha tuwuh kanthi suwe. Nalika jarak antarane bawana banget, saben spesies adaptasi karo kahanan anyar.

Tes geologi

Wis kasebut ing pojok rak-rak benua Afrika lan Amerika pas karo sampurna. Lan dheweke biyen dadi siji. Kajaba iku, dheweke ora mung duwe bedhekan, uga kesinambungan jajaran gunung ing bawana Amerika Selatan lan Afrika. Saiki Samodra Atlantik tanggung jawab kanggo misahake jajaran gunung kasebut.

Tes paleoklimatik

Iklim uga mbantu interpretasi teori iki. Bukti pola erosif sing padha ditemokake ing macem-macem bawana. Saiki, saben bawana duwe rezim hujan, angin, suhu, lan liya-liyane. Nanging, nalika kabeh bawana dadi siji, ana iklim sing nyawiji.

Kajaba iku, endapan moraine sing padha ditemokake ing Afrika Selatan, Amerika Selatan, India lan Australia.

Tahap drift kontinental

Teori drift kontinental

Drift Continental wis kedadeyan ing saindenging sejarah planet iki. Miturut posisi bawana ing jagad iki, urip wis dibentuk kanthi cara utawa cara liyane. Iki tegese drift bawana duwe tahapan sing luwih ditandhani sing ditandhani wiwitan pambentukan bawana lan, kanthi cara urip anyar. Kita eling yen makhluk urip kudu adaptasi karo lingkungan lan, gumantung karo kahanan iklim, evolusi ditandhani kanthi macem-macem ciri.

Kita bakal nganalisis endi tahapan utama drift bawana:

  • Udakara 1100 milyar taun kepungkur: pambentukan supercontinent pertama ing planet sing diarani Rodinia kedadeyan. Beda karo kapercayan umum, Pangea dudu sing pertama. Sanajan mangkono, kemungkinan benua liyane sadurunge wis ana ora ditolak, sanajan ora cukup bukti.
  • Udakara 600 milyar taun kepungkur: Rodinia udakara 150 yuta taun dadi fragmen lan supercontinent nomer loro sing diarani Pannotia diwiwiti. Suwene luwih cendhek, mung 60 yuta taun.
  • Udakara 540 yuta taun kepungkur, Pannotia dipérang dadi Gondwana lan Proto-Laurasia.
  • Udakara 500 milyar taun kepungkur: Proto-Laurasia dipérang dadi 3 bawana anyar sing diarani Laurentia, Siberia, lan Baltik. Kanthi cara iki, divisi iki ngasilake 2 segara anyar sing diarani Iapetus lan Khanty.
  • Udakara 485 milyar taun kepungkur: Avalonia pisah karo Gondwana (lemah sing cocog karo Amerika Serikat, Nova Scotia, lan Inggris. Balatika, Laurentia, lan Avalonia tabrakan dadi Euramérica.
  • Udakara 300 milyar taun kepungkur: mung ana 2 bawana gedhe. Ing tangan siji, kita duwe Pangea. ana udakara 225 yuta taun kepungkur. Pangea yaiku anane supercontient tunggal ing endi kabeh makhluk urip nyebar. Yen kita ndeleng skala wektu geologi, kita bakal weruh manawa supercontinent iki ana sajrone jaman Permian. Saliyane, kita duwe Siberia. Kaloro bawana dikepung karo Samodra Panthalassa, siji-sijine samodra sing ana saiki.
  • Laurasia lan Gondwana: Minangka asil kerusakan Pangea, Laurasia lan Gondwana dibentuk. Antartika uga wiwit mbentuk sajrone periode Trias. Kedadeyan 200 yuta taun kepungkur lan bedane spesies makhluk urip wiwit kedadeyan.

Distribusi makhluk urip saiki

Sanajan benua kasebut dipisahake, saben spesies entuk cabang anyar ing evolusi, ana spesies kanthi karakteristik sing padha ing macem-macem bawana. Analisis kasebut nduweni kemiripan genetik karo spesies saka bawana liyane. Bedane, yaiku yen suwe-suwe saya suwe saya suwe saya akeh ing setelan anyar. Tuladhane yaiku keong kebon sing wis ditemokake ing Amerika Utara lan Eurasia.

Kanthi kabeh bukti kasebut, Wegener nyoba mbela teorine. Kabeh bantahan kasebut pancen bisa ngyakinake masarakat ilmiah. Dheweke pancen wis nemokake pinemu sing bisa nggawe terobosan ilmiah.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Juan Pablo ngandika

    Aku seneng, teorine katon apik banget lan aku percaya manawa Amerika lan Afrika bakal nyawiji amarga kayane bedhekan. 🙂