Dering Saturnus

Dering Saturnus

Saturnus minangka salah sawijining planet sing kalebu ing tata surya lan kalebu ing planet-planet gas. Iki misuwur amarga duwe dering lan minangka salah sawijining planet paling gedhe lan paling misuwur ing tata surya kita. Bisa gampang dideleng saka lemah, amarga Dering Saturnus.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan kabeh sing perlu dingerteni babagan cincin Saturnus, kepiye cara nggawe lan karakteristik apa.

Planet kanthi cincin

pentinge asteroid

Saturnus minangka planet khusus. Kanggo ilmuwan, dianggep minangka salah sawijining planet sing paling apik kanggo ngerti kabeh tata surya. Perlu dielingi yen duwe kerapatan sing luwih murah tinimbang banyu lan kasusun kabeh saka hidrogen, kanthi helium lan metana sing sithik.

Kagolong kategori planet raksasa gas lan duwe warna sing khas sing khas. Rada kekuningan, ing endi strip cilik saka warna liyane digabungake. Akeh wong sing salah karo Jupiter, nanging dheweke ora duwe hubungan. Dheweke jelas dibedakake karo cincin kasebut. Para ilmuwan nganggep manawa cincine digawe saka banyu, nanging padhet kaya gunung es, gunung es, utawa bola salju, utamane dikombinasikake karo jinis bledug kimia.

Wulan

karakteristik asteroid

Antarane kabeh ciri sing apik banget sing nggawe Saturnus dadi planet sing menarik, kita uga kudu nyorot wulan sing nyipta. Nganti saiki, 18 satelit wis diakoni lan dijenengi ahli fisika ahli ing lapangan kasebut. Iki menehi planet sing relevan lan fleksibilitas sing luwih gedhe. Kanggo luwih ngerti, kita bakal ndhaptar sawetara.

Sing paling misuwur yaiku sing diarani Hyperion lan Iapetus, sing kasusun kabeh saka banyu ing njero, nanging kuwat banget mula bisa dianggep beku utawa ana ing bentuk es. Saturnus duwe satelit internal lan eksternal. Ing antarane struktur internal, sing paling penting yaiku struktur internal ing endi orbit sing diarani Titans. Iki minangka salah sawijining wulan paling gedhe ing Saturnus, sanajan diubengi kabut oranye sing kandhel, nanging ora gampang dideleng.

Saturnus duwe satelit internal lan eksternal. Ing antarane struktur internal, sing paling penting yaiku struktur internal ing endi orbit sing diarani Titans. Iki minangka salah sawijining wulan paling gedhe ing Saturnus, sanajan diubengi kabut oranye sing kandhel, nanging ora gampang dideleng. Satelit Titan minangka salah sawijining satelit sing biasane digawe nitrogen.

Interioré satelit iki kasusun saka watu sing kasusun saka unsur kimia kayata karbon hidroksida lan metana, sing padha karo planet-planet biasa. Jumlahe biasane padha, umume padha bakal ujar, sanajan ukurane padha.

Dering Saturnus

dering saturnus planet gas

Sistem dering Saturnus umume digawe saka banyu es lan watu sing ambruk kanthi maneka ukuran. Dheweke dipérang dadi rong klompok, dipisahake karo "Divisi Cassini": dering A (njaba) lan cincin B (batin), miturut jarak ing permukaan planet kasebut.

Jeneng divisi kasebut asale saka sing nemokake, Giovanni Cassini, sawijining astronom Prancis-Italia sing alami sing nemokake pamisahan jembaré 4.800 kilometer ing taun 1675. Kelompok B kasusun saka atusan dering, sawetara kalebu bentuk elips sing nuduhake owah-owahan kepadatan gelombang amarga ana interaksi gravitasi antarane dering lan satelit.

Kajaba iku, ana sawetara struktur peteng sing diarani "irisan radial" sing muter ngubengi planet iki kanthi kacepetan sing beda karo bahan dering liyane (gerakane dikendhaleni medan magnet planet).

Asal-usul irisan radial isih durung dingerteni lan bisa katon lan ilang kanthi statis. Miturut data sing dipikolehi dening ekspedisi pesawat ruang angkasa Cassini ing taun 2005, ana swasana ing saubengé cincin, umume kalebu oksigen molekul. Nganti 2015, teori babagan cara nggawe cincin Saturnus ora bisa nerangake anane partikel es cilik.

Ilmuwan Robin Canup nerbitake teorine yen nalika lair saka sistem tata surya, satelit Saturnus (digawe saka es lan inti rock) mudhun menyang bumi lan nyebabake tabrakan. Akibate, fragmen-fragmen gedhe diusir kanggo nggawe halo utawa cincin saka macem-macem partikel, sing terus saling tabrakan nalika dijejeri ing orbit planet iki, nganti ngasilake cincin gedhe sing saiki dingerteni.

Nggoleki cincin Saturnus

Ing taun 1850, astronom Edouard Roche nyinaoni pengaruh gravitasi planet ing satelit lan ngitung manawa prekara sing ana ing sangisore 2,44 kali radius planet ora bisa coalesce kanggo mbentuk obyek lan yen wis dadi obyek, mula bakal pecah. Cincin batin Saturnus C 1,28 kali radius lan cincin njaba A 2,27 kali radius. Kalorone kalebu ing watese Roche, nanging asale durung bisa ditemtokake. Kanthi bahan sing ana, bolong sing padha ukurane rembulan bisa dibentuk.

Struktur dering sing apik kasebut asale saka gravitasi satelit ing sacedhake lan gaya sentrifugal sing digawe dening rotasi Saturnus. Nanging, penyelidikan Voyager nemokake struktur peteng sing ora bisa diterangake kanthi cara iki. Struktur kasebut muter ing dering kanthi kecepatan sing padha karo magnetosfer planet, saengga bisa sesambungan karo medan magnet.

Partikel-partikel sing nggawe dering Saturnus beda-beda ukurane, wiwit potongan mikroskopis nganti potongan gedhe kaya omah. Suwe-suwe, dheweke bakal nglumpukake sisa-sisa komet lan asteroid. Umume bahan sing digawe yaiku es. Yen wis tuwa banget, mula bakal ireng amarga klumpukan bledug. Kasunyatane padhang nuduhake manawa dheweke isih enom.

Ing 2006, pesawat ruang angkasa Cassini nemokake cincin anyar nalika lelungan ing bayang-bayang Saturnus ing sisih srengenge. Sembunyi surya ndadekake bisa ndeteksi partikel sing biasane ora katon. Dering ing antarane F lan G cocog karo orbit Janus lan Epimetheus, lan loro satelit kasebut meh nuduhake orbit lan kanthi rutin ngganti. Bisa uga meteor sing tabrakan karo satelit kasebut bakal ngasilake partikel sing nggawe cincin.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan cincin Saturnus lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   mandek ngandika

    Aku kebak kabungahan lan ilmu anyar karo topik sing relevan karo jagad iki tanpa wates, muga-muga sampeyan terus nambah karo ilmu sing migunani.