Carane lintang mbentuk

kepriye wujude lintang ing jagad raya

Saindhenging jagat kita ndeleng kabeh lintang sing mbentuk kubah langit. Nanging, ora akeh wong sing ngerti Carane lintang mbentuk. Sampeyan kudu ngerti yen lintang-lintang iki duwe asal lan pungkasan. Saben jinis lintang duwé tatanan kang béda-béda lan duwé ciri miturut tatanan kasebut.

Ing artikel iki kita bakal pitutur marang kowe carane lintang kawangun, apa ciri lan wigati kanggo alam semesta.

Lintang apa

Carane lintang mbentuk

Lintang minangka obyek astronomi sing kasusun saka gas (utamane hidrogen lan helium) lan ditemokake ing keseimbangan amarga gravitasi cenderung ngompres lan tekanan gas ngembangake. Ing proses kasebut, lintang ngasilake akeh energi saka inti, sing nduwe reaktor fusi sing bisa nyintesis helium lan unsur liyane saka hidrogen.

Ing reaksi fusi kasebut, massa ora disimpen kanthi lengkap, nanging fraksi cilik diowahi dadi energi. Amarga massa lintang gedhe banget, sanajan sing paling cilik, uga jumlah energi sing dibebasake saben detik.

Karakteristik utama

tatanan lintang

Ciri utama lintang yaiku:

  • masa: Variabel banget, saka pecahan saka massa Srengéngé nganti lintang supermasif kanthi massa kaping pirang-pirang massa Srengéngé.
  • Temperatura: uga variabel. Ing fotosfer, lumahing cahya saka lintang, suhu ana ing kisaran 50.000-3.000 K. Lan ing tengah, suhu tekan jutaan Kelvin.
  • warna: raket karo suhu lan kualitas. Lintang sing luwih panas, warnane luwih biru, lan kosok balene, luwih adhem, luwih abang.
  • padhange: gumantung saka daya radiasi lintang, biasane ora seragam. Lintang sing paling panas lan paling gedhe yaiku sing paling padhang.
  • Gedhe: padhange katon saka bumi.
  • Gerakan: lintang-lintang gadhah gerak relatif babagan bidangipun, ugi gerak rotasi.
  • Umur: Lintang bisa umure alam semesta (udakara 13 milyar taun) utawa semuda milyar taun.

Carane lintang mbentuk

nebulae

Lintang kawangun saka ambruk gravitasi saka mega buta gas lan bledug kosmik, kang Kapadhetan ajeg fluctuate. Bahan utama ing méga iki yaiku molekul hidrogen lan helium, lan jumlah cilik saka kabeh unsur sing dikenal ing Bumi.

Obahe partikel sing mbentuk massa massa sing kasebar ing papan kasebut kanthi acak. Nanging kadhangkala Kapadhetan mundhak rada ing titik tartamtu, nggawe komprèsi.

Tekanan gas cenderung mbusak kompresi iki, nanging tarikan gravitasi sing ngubungake molekul-molekul kasebut luwih kuwat amarga partikel-partikel kasebut luwih cedhak, sing nglawan efek kasebut. Kajaba iku, gravitasi bakal nambah massa. Yen kedadeyan kasebut, suhu mundhak mboko sithik.

Saiki mbayangno proses kondensasi massive iki kanthi kabeh wektu sing kasedhiya. Gravitasi iku radial, mula awan materi bakal duwe simetri bundher. Iki diarani protostar. ugi, maya iki materi ora stasioner, nanging rodo muter kanthi cepet minangka kontrak prakara.

Suwe-suwe, inti bakal dibentuk ing suhu sing dhuwur banget lan tekanan sing gedhe banget, sing bakal dadi reaktor fusi bintang. Iki mbutuhake massa kritis, nanging nalika iku, lintang tekan keseimbangan lan wiwit, supaya bisa ngomong, urip diwasa.

Massa lintang lan evolusi sakteruse

Jinis reaksi sing bisa kedadeyan ing inti bakal gumantung marang massa wiwitan lan evolusi lintang sabanjure. Kanggo massa kurang saka 0,08 kaping massa srengenge (kira-kira 2 x 10 30 kg), ora ana lintang sing bakal kawangun amarga inti ora bakal murub. Obyek sing kawangun bakal mboko sithik adhem lan kondensasi mandheg, ngasilake kerdil coklat.

Ing sisih liya, yen protostar gedhe banget, uga ora bakal bisa nggayuh keseimbangan sing dibutuhake kanggo dadi lintang, mula bakal ambruk banget.

Teori ambruk gravitasi kanggo mbentuk lintang digandhengake karo astronom lan kosmologi Inggris James Jeans (1877-1946), sing uga ngembangake téori kahanan ajeg alam semesta. Saiki, téyori sing terus-terusan digawé iki wis ditinggal amarga teori Big Bang.

siklus urip lintang

Lintang dibentuk amarga proses kondensasi nebula sing kasusun saka gas lan bledug kosmik. Proses iki mbutuhake wektu. Dikira-kira kedadeyan antara 10 nganti 15 yuta taun sadurunge lintang kasebut tekan stabilitas pungkasan. Sawise tekanan saka gas ngembangaken lan gaya compressive saka gravitasi imbangan metu, lintang lumebu apa sing dikenal minangka urutan utama.

Gumantung marang massa, lintang kasebut dumunung ing salah sawijining garis diagram Hertzplan-Russell, utawa singkatan diagram HR. Iki diagram sing nuduhake macem-macem garis evolusi lintang, kabeh ditemtokake dening massa lintang.

Garis evolusi lintang

Seri utama minangka area sing bentuke diagonal sing ngliwati tengah grafik. Ing kono, ing sawetara titik, lintang sing mentas kawangun mlebu miturut massa. Lintang sing paling panas, padhang, lan paling gedhe ana ing sisih kiwa ndhuwur, dene sing paling keren lan paling cilik ana ing sisih tengen ngisor.

Massa minangka parameter sing ngontrol evolusi lintang, kaya sing wis diomongake kaping pirang-pirang. Nyatane, lintang banget massive entek bahan bakar cepet, nalika cilik, lintang kelangan, kaya kurcaci abang, nangani kanthi luwih ati-ati.

Kanggo manungsa, kurcaci abang meh langgeng, lan ora ana kurcaci abang sing wis mati. Ing jejere lintang urutan utama yaiku lintang-lintang sing wis pindah menyang galaksi liya minangka asil evolusi. Kanthi cara iki, lintang raksasa lan super raksasa ana ing sisih ndhuwur lan kurcaci putih ing sisih ngisor.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan carane lintang dibentuk, apa karakteristike lan liya-liyane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.