Canicula

Canicula

Nalika ngomong babagan meteorologi, ana macem-macem jinis fenomena sing bisa kedadeyan saben taun lan duwe asal-usul lan karakteristik sing unik. Dina iki kita bakal ngomong babagan Canicula. Jeneng iki nambah asu lan ana ing kana katone ekstraksi "dina asu kepungkur". Sanajan asu ora ana gandhengane karo makna gelombang panas. Dina-dina asu minangka musim sing panas banget lan nuduhake lintang Silvio ing rasi lintang Canis Maior, sing sajrone dina iki saya cerah banget.

Ing artikel iki, kita bakal nerangake apa sing diarani canicula, apa ciri lan asal mula.

Karakteristik utama

sinar srengenge kanthi kekuwatan sing luwih kuat

Nalika mangsa panas teka, rasi lintang kasebut tekan level maksimal miliaran ing langit. Munculé Sirius nggawe para leluhur gemeter amarga ateges bakal panas banget. Dheweke dikenal kanthi jeneng scorcher. Rasi lintang iki, sing dadi padhang, dikira bisa ngetokake panas liyane srengenge. Loro-lorone ngasilake kontribusi panas sing dadi paling panas ing taun iki. Dina iki dina sing paling monjo ora padha karo kenaikan heliacal saka Sirius, sing diamati ing wiwitan September. Nanging, canicula wis nembus tradhisi sing terus digunakake.

Periode Canicula ing Spanyol

canicula minangka wektu suhu dhuwur

Canicula ora liya saka statistik sing paling panas ing taun iki. Ing Spanyol, kita duwe dina paling panas ing taun iki antara 15 Juli lan 15 Agustus. Wiwitane ora pas karo wiwitane musim panas iku mung siji, nanging saiki wis ana ing tengah. Kasunyatan kedadeyan kasebut biasane amarga telung faktor. Kita bakal nganalisa faktor utama sing ndadekake panas dadi ora cocog karo musim panas astronomi:

  • Ing tanggal kasebut srengenge sumunar ing belahan langit sisih lor luwih jejeg tinimbang sadurunge. Iki nyebabake kecenderungan sinar surya dadi langsung. Kecenderungan sinar srengenge luwih endhek ing mangsa adhem, mula bisa ngasilake radiasi luwih akeh. Sawise sawetara minggu karo skenario iki, lemah bakal panas banget lan ngetokake panas. Aja lali yen nambah efek kutha panas ing kutha kasebut, kutha kasebut bisa dadi panas sing ora bisa diatasi.
  • Segara duwe suhu sing luwih dhuwur lan tumindak thermoregulatory wiwit lemes. Kita ngerti manawa segara mbutuhake wektu luwih suwe kanggo aklimatisasi nganti tekan suhu swasana. Hawane dadi adhem utawa luwih panas luwih cepet tinimbang segara. Mula, kudu digatekake manawa sinar srengenge bisa dadi panas kabeh jembar segara, kudu cukup wektu.
  • Sawetara minggu sadurunge, duwe cathetan ngisor ing ndhuwur, Iki nyegerake swasana liwat angin segara lan nalika semana saya ora sepele maneh.

Gelombang panas lan kanikula

panas ing mangsa panas

Elinga yen kanikula ora padha karo gelombang panas. Nalika jaman semana minangka periode sing luwih anget ing statistik lan tumiba ing tanggal kurang luwih padha saben taun, gelombang panas duwe distribusi acak lan luwih acak. Bener, ing pirang-pirang acara, kedadeyan kasebut cocog. Biasane yen ditambah karo periode sing luwih panas sacara statistik bisa digandhengake karo gelombang panas. Panas iki nambah suhu rata-rata lan statistik dadi luwih anget. Contone, Antarane 23 lan 25 Juli 1995, gelombang panas ninggalake rekor 46 derajat ing observatorium Seville lan Córdoba.. Nilai-nilai kasebut luar biasa nanging ora adoh saka loro 43-44 derajat sing biasane ana ing tanggal kasebut. Suhu kasebut biasane katon ing depresi Guadalquivir.

Dadi ing tengah musim panas, normal kanggo thermometers munggah lan nambah luwih akeh ing kutha-kutha. Canicula uga misuwur minangka musim musim panas nalika musim panas ing musim panas. Biasane suwene maksimal udakara 40 dina lan ing endi suhu paling sedhot.

Antarane ciri khas kanikula sing bisa dideleng ing ngisor iki:

  • Suhu ndhuwur 37 derajat: Suhu kasebut asring bisa nyebabake sawetara masalah kesehatan kanggo wong sing paling rentan. Sanajan gelombang panas luwih mbebayani dadi luwih cepet, gelombang panas bisa uga terus-terusan.
  • Kurangi curah udan: suhu sing dhuwur nyegah generasi awan udan amarga munggahnya hawa panas lan penurunan gradien termal lingkungan.
  • Pemanasan udara sing gedhe banget: hawane dadi panas banget banjur medhot saka sak papan menyang papan liyane kanthi luwih cepet.
  • Langit babar blas: ana gandhengane karo sing kasebut ing ndhuwur. Suhu sing dhuwur nyuda awan sing udan.

Suhu dhuwur

Ing kanikula, umum ditemokake sawetara kutha ing Spanyol thermometers tutul utawa malah ngluwihi 40 derajat. Sawetara ramalan biasane 45 derajat, luwih-luwih yen sampeyan nambah efek gelombang panas ing panas sing kebak. Suhu dhuwur iki diiringi kobongan lan mangsa garing. Kekeringan minangka periode serius sing mengaruhi vegetasi lan sumber daya banyu manungsa.

Mesthi wae, kudu disebutake manawa perubahan iklim saya parah saben taun. Yaiku, ana suhu rata-rata sing luwih dhuwur sajrone 40 dina iki tinimbang kanikula sing biasane ditindakake.

Sawetara tips sing diwenehake kanggo pertempuran panas banget saiki, kaya ing ngisor iki:

  • Aja kena langsung srengenge, utamane nalika awan, yaiku yen sinar srengenge duwe derajat kecenderungan sing luwih murah lan suhu luwih dhuwur.
  • Ngombe banyu terus-terusan kanggo ngindhari dehidrasi.
  • Mangan panganan seger
  • Olesake krim srengenge supaya ora kobong
  • Gunakake payung, Sandhangan ringan lan topi kanggo nglindhungi awak dhewe saka srengenge.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan kanikula lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.