Biografi lan eksploitasi Schrödinger

fisika kuantum

Antarane ilmuwan sing nyedhiyakake fisika kuantum, salah sawijining sing paling misuwur amarga paradoks kucing sing misuwur yaiku Schrödinger. Jeneng lengkap yaiku Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger sing dadi ahli fisika Austria lair ing Wina tanggal 12 Agustus 1887. Dheweke dianugerahi Paul Dirac, Hadiah Nobel Polandia kanggo fisika aksi gelombang sing diarani persamaan Schrödinger. Bebungah Nobel dianugerahi ing taun 1933 nalika puncak karir dadi fisika kuantum.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan biografi lan paradoks kucing Schrödinger.

Biografi Schrödinger

Schrödinger

Dheweke minangka ahli fisika sing asale fisika kuantum lan misuwur amarga eksperimen pikirane apik tenan. Kabeh mau muncul amarga ana korespondensi karo Albert Einstein ing taun 1935. Dheweke nampa gelar doktor ing fisika teoretis lumantar Universitas Wina ing taun 1910. Dheweke dadi peserta Perang Dunia Pertama dadi pejabat artileri ing taun 1914.

Maneka warna artikel wis diterbitake ing majalah Annals of Physics babagan masalah sing ana gandhengane karo jumlah eigenvektor. Sawise dheweke nerangake luwih rinci babagan persamaan karo eigenvector, dadi persamaan Schrödinger. Banjur dheweke ninggalake Jerman lan lunga menyang Inggris amarga Nazisme lan anti-Semitisme. Ing Universitas Oxford dheweke nampa Hadiah Nobel.

Banjur, ing taun 1936, dheweke bali menyang Austria kanggo kerja ing Universitas Graz.

Fisika Quantum lan Kemajuan

Ing mekanika kuantum, sampeyan ora bisa ngerti persis paramèter tanpa ngukur dhisik. Teori matematika nggambarake negara kanthi torsi, kacepetan lan posisi kanthi presisi lengkap. Nanging, fungsi gelombang luwih apik, mula kemungkinan bisa nemokake partikel ing titik tartamtu lan ing wektu tartamtu. Mula, sifat probabilitas ing mekanika kuantum bisa prédhiksi manawa partikel uga gelombang lan titik lan ora mung bahan.

Antarane tembung Schrödinger kita temokake paragraf iki sing nyebutake kaya ing ngisor iki:

«Aku lair ing lingkungan, aku ora ngerti saka ngendi asalku utawa ing endi aku arep lunga utawa ing endi aku. Iki kahananku minangka sampeyan, kanggo sampeyan masing-masing. Kasunyatan manawa saben wong mesthi ana ing kahanan iki lan ora mulang apa-apa marang aku. Kabeh sing bisa dielingi babagan pitakon babagan asal usul lan takdir, iki lingkungan. Pramila dheweke kepengin banget nemokake kabeh sing bisa kita lakoni. Iki ilmu, ilmu, ilmu sing dadi sumber sejatine kabeh upaya spiritual manungsa.

Kita nyoba nemokake apa sing bisa kita lakoni babagan konteks spasial lan temporal ing ngendi kita lair, kita nemokake dhewe. Lan ing upaya iki, kita bakal bisa nemu kabungahan, lan narik kawigaten ».

Kucing Schrödinger

kucing schrödinger

Sawise kabeh ilmu pengetahuan sing disumbangake dening Schrödinger, ana sing wis misuwur lan saiki isih ana. Babagan kucing Schrödinger. Iki minangka paradoks paling populer ing fisika kuantum. Wis beda-beda. Ayo digatekake apa: diusulake dening Erwin Schrödinger ing taun 1935 ing eksperimen pamikiran sing nuduhake kepiye carane nggawe dunya kuantum bisa dadi.

Paradox diwiwiti kanthi mbayangake kucing ing njero kothak sing opaque. Ing njero dipasang mekanisme sing nyambungake detektor elektron menyang palu. Ing sangisore palu diselehake bokor kaca kanthi dosis racun kanggo kucing. Yen detektor njupuk elektron, bisa ngaktifake mekanisme sing nyebabake palu tiba lan ngilangi bokor racun.

Banjur elektron dipecat, lan kanthi logis, sawetara perkara bisa kedadeyan. Kaping pisanan, detektor bisa njupuk elektron lan ngaktifake mekanisme supaya palu tiba lan ngeculake racun kasebut. Yen detektor njupuk elektron, cukup kanggo ngaktifake mekanisme kasebut. Ing kasus iki, kucing nyedhot racun lan mati. Nalika mbukak kothak dina iki kita bakal nemokake kucing sing wis mati.

Kamungkinan liya sing bisa kedadeyan yaiku elektron mbengkok jalur liyane lan detektor ora bisa nyekel. Kanthi cara iki, mekanisme utawa ora diaktifake lan botol ora pecah. Mangkene kucing isih urip. Ing kasus iki, nalika mbukak kothak, kewan iki bakal katon aman lan sehat.

Nganti saiki kabeh logis. Pungkasan, iki minangka eksperimen sing Sampeyan duwe 50% kasempatan yen kewan kasebut bakal urip utawa mati. Nanging, fisika kuantum nglawan akal sehat kita.

Katrangan saka paradoks

kucing schrödinger

Elektron kalebu gelombang lan partikel. Supaya bisa dingerteni, kita kudu ngerti yen elektron bisa nembak kaya peluru, nanging ing wektu sing padha kaya gelombang. Iki padha karo ombak sing dibentuk nalika mbuwang watu menyang genangan. Yaiku, bisa njupuk jalur sing beda-beda sekaligus. Dheweke ora kalebu, nanging malah tumpang tindih kaya kuah sing bakal tumpang tindih ing banyu. Dadi butuh dalan detektor nanging ing wektu sing padha uga njupuk jalur sing ngelawan.

Yen elektron dideteksi, kucing bakal mati. Sanalika, dheweke ora bakal bisa dideteksi lan isih urip. Ing skala atom, kita ngerti manawa kalorone kemungkinan kasebut kaleksanan kanthi bebarengan lan ora ngerti manawa kewan kasebut pungkasane urip utawa mati sekaligus. Kaloro negara kasebut padha lan nyata. Nanging, nalika mbukak kothak kasebut, kita bakal weruh mati utawa urip.

Yen kemungkinan kalorone bener lan bener, kenapa kita mung bisa ndeleng siji? Katrangan kasebut yaiku eksperimen sing ngetrapake hukum fisika kuantum. Nanging, kucing dudu sistem kuantum. Lan fisika kuantum tumindak ing skala subatomik lan mung ing kahanan tartamtu. Yaiku, mung valid kanggo partikel terisolasi tartamtu. Interaksi apa wae karo lingkungan nggawe hukum fisika kuantum ora ditrapake.

Akeh partikel sing saling berinteraksi, mula kuantum ora bisa ditrapake ing jagad nyata lan gedhe kaya kedadeyan karo conto kewan iki. Sampeyan uga ora bisa ngetrapake undang-undang kasebut ing cuaca panas. Kucing kasebut panas lan kita, kanthi mbukak kothak kanggo mirsani asile, bisa sesambungan lan ngontaminasi tes. Kasunyatan mung ngamati nggawe kontaminasi eksperimen lan nemtokake kasunyatan sing dibandhingake karo liyane.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Schrödinger lan eksploitasi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.