Bear sethitik

osa minor lan utama osa

Salah sawijining rasi lintang paling penting kanggo para astronom yaiku Bear sethitik. Dununge ana ing belahan langit sisih lor lan bisa dideleng saka Eropa sajrone taun. Rasi lintang iki akeh lintang, utamane yaiku Polaris. Iki minangka salah sawijining sing paling penting kanggo para astronom amarga akeh benda langit liyane nggunakake lintang iki kaya sumbu kanggo muter. Salajengipun, ing legenda India Vedas, Polaris duwe peran penting banget minangka pimpinan klompok dewa.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh ciri, operasi lan arti saka rasi lintang Ursa Minor.

Karakteristik utama

rasi saka bear cilik

Wangun Minor Ursa padha karo Great Bear, nanging beda, porosane ora lurus, nanging bengkong mundur. Bintang utama rasi iki, Polaris, njaga posisi tetep ing langit wengi. Dhuwur posisi lintang ing sisih lor cocog karo garis lintang pengamat. Rasi lintang kasebut diwangun saka pitung lintang sing wujude kaya mobil, papat kalebu bagean jero mobil lan telu liyane minangka gagang mobil.

Unsur Ursa Minor sing paling misuwur yaiku Star Utara, sing dununge ing sumbu Bumi, mula tetep dipasang ing langit lan nuduhake kutub utara geografis. Navigator nggunakake minangka Star Utara. Titik referensi sajrone lelungan. Kajaba Star Utara, Ursa Minor ora duwe unsur minat kanggo astronomi amatir. Menawi dununge, Ursa Minor mung bisa dideleng ing belahan langit sisih lor, nanging baline, ing hemisfer kasebut katon sepanjang taun. Bebarengan karo kancane Big Dipper, minangka salah sawijining unsur sing paling khas ing langit belahan langit sisih lor.

Mitos Ursa Minor

Ing mitologi Yunani, ana akeh teori babagan asal usul Ursa Minor. Salah sijine yaiku Fénice, sing wis diowahi dikepengini dening Artemis sawise kepincut karo Zeus. Crita iki meh padha karo Callisto. Iki digabung dadi Big Dipper, mula sawetara panulis percaya manawa ana bencana ing crita kaping pisanan kanthi rong karakter sing padha (Zeus bakal nggawe Callisto dadi Big Dipper lan mengko Artemis bakal ngowahi dadi Little Bear).

Callisto minangka peri sing apik banget sing tresna karo Zeus. Bareng duwe putra Arcas. Garwane Zeus, Hera, nggawe Callisto dadi bear amarga meri. Pirang-pirang taun mengko, Callisto ketemu anake, sing ora kenal karo dheweke ing bentuk kewan lan pengin mateni dheweke. Kanggo nylametake dheweke Zeus ngowahi putrane dadi bear lan nyelehake kabeh ing langit, nyebabake Ursa Major lan Ursa Minor.

Bintang utama Ursa Minor

lintang saka rasi mobil

Ayo ngringkes sing dadi bintang utama Ursa Minor:

  • α Ursae Minoris (Polaris, Star Polar utawa North Star), lintang paling padhang ing rasi lintang kasebut, sawijining supergiant kuning lan variabel Cepheid kanthi ukuran 1,97.
  • β Ursae Minoris (Kochab), kanthi ukuran 2,07, lintang raksasa oranye sing maune digunakake dadi bintang tiang.
  • γ Ursae Minoris (Pherkad), kanthi ukuran 3,00, lintang putih lan variabel saka jinis Delta Scuti.
  • δ Ursae Minoris (Yildun utawa Pherkard), lintang putih kanthi ukuran 4,35.
  • ε Ursae Minoris, eclipsing binar lan variabel RS Canum Venaticorum kanthi ukuran 4,21.
  • Ursae Minoris (Anwar al Farkadain), dwarf kuning-putih kanthi ukuran 4,95.
  • Calvera, jeneng informal kanggo apa sing dianggep minangka bintang neutron sing paling cedhak karo Bumi.

Pentinge Bintang Kutub

kutub Star

Kaya sing wis diandharake sadurunge, Polaris dununge ing rasi lintang Ursa Minor. Iki minangka rasi lintang sing bisa katon ing langit kanthi cetha ing taun iki. Kita mung bisa ndeleng wong sing manggon ing belahan langit sisih lor. Rasi lintang kasebut diwangun saka 7 lintang, kalebu Star Pole. Iki bisa gampang diidentifikasi minangka lintang raksasa kuning, sing ditondoi kanthi padhang banget lan ngluwihi ukuran srengenge. Sanajan iki kayane ora cocog, nanging lintang iki luwih gedhe saka srengenge. Nanging, ukurane luwih adoh tinimbang sing katon, mula kita ora bisa ndeleng ukuran sing padha utawa ngidini madhangi kita kaya srengenge.

Sadurunge nggawe sistem posisi radar lan GPS lan geografis, Star Pole digunakake minangka pandhuan pandhu arah. Iki bisa uga amarga mbantu ngarahake awake dhewe ing tiang langit geografis.

Cara Ngenali Star Pole

Minangka lintang sing tetep lan sanajan lintang liyane katon kaya obah ing langit, lintang-lintang kasebut ora ana. Gampang diidentifikasi amarga pancen statis. Cedhak karo Big Dipper. Kaloro rasi lintang kasebut padha amarga digawe saka 7 lintang lan bentuke kaya mobil.

Beda karo lintang liyane amarga lintang sing tetep ora mandheg ing langit. Sampeyan bisa ndeleng lintang-lintang liyane sing muter ing sumbu rotasi Bumi. Perjalanan lintang-lintang suwene 24 jam, kaya planet lan srengenge, mula yen pengin ngerti posisi lintang kutub ing wektu tartamtu, kita kudu ngati-ati Big Dipper. Iki ditindakake amarga dadi konstelasi sing cukup gampang lan, cedhak, yaiku Pole Star.

Yen pengin ndeleng, kita mung kudu nggambar garis imajiner sing bakal dadi titik referensi loro lintang ing rasi lintang Ursa Major sing diarani Merak lan Dhube. Kaloro lintang iki gampang dingerteni ing langit. Sawise ditemokake, kita kudu nggambar garis imajinasi liyane kanthi jarak 5 kaping ing antarane loro kasebut kanggo nemokake Star Pole.

Sajrone sejarah, lintang iki digunakake minangka titik referensi kanggo ewonan pelaut sing nyebrang segara. Elinga yen mung wong-wong sing mlaku liwat Hemisfer Lor sing bisa ndeleng. Thanks kanggo lintang iki, sing wis dadi pandhuan kanggo akeh wong, bisa entuk posisi kutha kanthi apik.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan rasi lintang Ursa Minor.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.