Watu metamorphic

Batu metamorf

ing Watu metamorphic Iki minangka klompok watu sing dibentuk kanthi anané bahan liya ing jero Bumi, kabeh liwat proses sing disebut metamorfisme. Transformasi kasebut minangka asil saka sawetara pangaturan mineralogi lan struktural sing ngowahi watu asli dadi watu metamorf. Amarga asal-usule, bisa uga ana klasifikasi antarane watu beku lan metamorf, saka ngendi dheweke lair. Sinau babagan watu kasebut nyedhiyakake informasi penting babagan kabeh proses geologi sing kedadeyan ing Bumi lan kepiye owah-owahan sajrone wektu.

Ing artikel iki kita arep kanggo pitutur marang kowe bab karakteristik, tatanan lan asal saka rocks metamorphic.

Karakteristik utama

jenis batuan metamorf

Batu metamorf diowahi kanthi proses termal, tekanan, lan kimia. Biasane dikubur ing ngisor permukaan. Paparan kanggo kondisi ekstrim iki wis ngowahi mineralogi rock kang, tektur, lan komposisi kimia. Ana rong jinis dhasar saka batuan metamorf: Batuan metamorf

  • godhong-godhongan godhong kayata gneiss, phyllite, shale, lan slate, sing ngembangake tampilan lapisan utawa banded amarga pemanasan lan tekanan arah; Y
  • ora foliated kayata marmer tanpa godhong lan kuarsit tanpa katon lapisan utawa pita.

Watu metamorphic mbokmenawa paling ora dikenal lan asring bingung utawa digandhengake karo wong liya sing dudu ahli geologi lan petrologi. Nanging, Watu-watu kasebut ora mung akeh banget ing kerak bumi, uga minangka produk pilihan kanggo akeh fenomena geologi lan tektonik, kayata pembentukan gunung.

Sinau babagan watu metamorf penting banget kanggo mangerteni evolusi geologi bumi. Uga, iki kudu dadi kapentingan gedhe kanggo kolektor mineral, watu metamorf minangka lingkungan geologi sing khas ing ngendi akeh spesies mineral sing bisa ditemokake, kayata garnet lan beryl. Kumpulan kabeh fenomena sing nyebabake watu malih dadi watu anyar diarani metamorphism, istilah sing asale saka tembung Yunani sing tegese. .

metamorfisme ing watu metamorf

tatanan watu

Watu metamorphic dibentuk kanthi rekristalisasi saka watu sing wis ana, kanthi skala gedhe utawa lokal, minangka asil saka tekanan dhuwur lan / utawa suhu dhuwur sing kedadeyan ing kondisi tartamtu lan minangka asil saka proses geologi tartamtu.

Iki tegese nalika samubarang jinis watu (apa igneous, sedimentary, utawa metamorphic) solidify, iku ing kahanan fisikokimia banget beda saka watu asli. iku imbang, nggawe jinis rock anyar ... Iki bakal beda karo asline ing struktur, tekstur, mineralogi, lan kadhangkala komposisi kimia (nalika tumindak lindi sing sugih mineral uga ngganggu metamorfisme).

metamorphism regional

Metamorphism regional occurs nalika watu digawa menyang ambane gedhe relatif kanggo asalé. Tingkat metamorfisme regional gumantung banget marang kedalaman, amarga suhu lan tekanan mundhak kanthi ambane. Watu kanthi komposisi awal sing padha lan transformasi sing tambah akeh padha mbentuk seri metamorphic kang kita temokake minangka conto lempung sing mbentuk rocks liyane. Contone, watu metamorf zona rendah yaiku slate, sing mbentuk bidang paralel sawise metamorfisme. Conto liyane yaiku kuarsit lan watu magmatik.

metamorfosis kontak

Metamorfisme jinis iki dumadi nalika watu-watu disusul magma sing munggah saka wilayah sing luwih jero menyang permukaan. Mulane diarani "kontak".

Proses iki biasane melu rekristalisasi mineral sing ana, sing padha entuk struktur lan dimensi anyar. Iki amarga fluiditas sing ditampa mineral nalika suhu mundhak. Marmer minangka conto saka watu kasebut.

metamorphism fisi

Tipe metamorfisme katelu dumadi ing watu permukaan sing dikompres nalika gerakan kerak bumi nyurung siji liyane. Tingkat metamorfisme gumantung saka intensitas tekanan.

Kadhangkala mineral sing luwih gedhe dibentuk, ing conto kasebut bisa ditemokake mylonite.

Utilitas batuan metamorf

formasi batuan metamorf

Proses metamorfisme nyebabake akeh owah-owahan ing watu kasebut, ing antarane yaiku nambah kepadatan, nggedhekake kristal, reorientasi biji mineral lan transformasi mineral suhu rendah dadi mineral suhu dhuwur. Kriteria kasebut yaiku watu sing bisa diklasifikasikake, nanging kita bakal nerangake saben karakteristik watu kasebut, umume kita bakal ngomong babagan watu sing paling umum, amarga ana macem-macem watu ing klompok iki, mula kita bakal miwiti:

  • Slate lan phyllite: Watu iki nduweni tekstur sing alus nganti alus. Utamane kasusun saka silikat berlapis lan kuarsa; feldspar uga kerep ana. Amarga orientasi phyllosilicates, watu-watu kasebut foliated lan rawan fisi. Iku watu sing ora digunakake saiki, nanging wis digunakake kanggo waterproofing gendheng.
  • Shale: Watu iki nduweni tekstur medium nganti kasar kanthi foliasi sing diucapake, lan biji mineral ing kasus iki bisa dibedakake kanthi mata telanjang. Panganggone watu jinis iki ana ing konstruksi, amarga kuwat banget lan tahan lama. Sumbere bisa dadi lempung lan lendhut, kalebu proses penengah.
  • Gneiss: Asalé padha karo mineral granit (kuarsa, feldspar, mika), nanging nduweni orientasi zona, lan nada cahya lan peteng sing disebabake dening mineral kasebut uga minangka asil metamorfisme saka watu beku lan sedimen. Panggunaan kasebut uga dikonsentrasi ing arsitektur, utamane ing pambentukan karusakan piksel, cobblestones, lsp.
  • Marmer: Tekstur watu iki wiwit saka alus nganti kandel, asale saka watu gamping nganti kristalisasi, watu iki bisa asal saka proses kayata metamorfisme, magma, hidrotermal, sedimentasi, lsp. Kajaba iku, kalsium karbonat menehi macem-macem warna kanggo marmer lan nemtokake sifat fisike. Panggunaan kasebut wiwit saka dekoratif nganti digunakake ing seni lan arkeologi.
  • Kuarsit: Minangka jeneng nuduhake, watu iki utamané dumadi saka mineral kuarsa lan nduweni struktur non-godhong, dijupuk minangka struktur shale amarga rekristalisasi ing suhu lan tekanan dhuwur. Panggunaan kasebut ana ing proses metalurgi lan ing pabrik bata silika, panggunaan liyane yaiku watu hiasan ing arsitektur lan patung.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan watu metamorf lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.