Apa perubahan iklim?

Lansekap pangowahan iklim

Mesthi sampeyan wis bola-bali krungu ing taun-taun pungkasan babagan perubahan iklim lan konsekuensi sing bisa ditindakake sajrone jangka menengah lan jangka panjang. Nanging, Apa sampeyan ngerti tenan apa tegese istilah kasebut lan yen padha serius?

Kasunyatane yaiku perubahan iklim sing mesthi ana, amarga ora ana modhisi jangka panjang saka iklim amarga gedhe banget anget saka kabeh lumahing bumi. Ing kondhisi alami, proses kasebut normal, khas jagad iki, nanging manungsa ing pirang-pirang dekade kepungkur wis nambah amarga efek rumah kaca sing diarani. Dadi, Apa perubahan iklim?

Apa perubahan iklim?

Pembangkit listrik tenaga nuklir

Meteorologi minangka bidang riset sing jembar lan kompleks, wiwit hawane durung tau statis, lan iki minangka prekara sing bisa dingerteni dhewe nalika lumaku, uga dina. Ana akeh faktor sing kalebu: ketinggian, jarak saka khatulistiwa, arus samodra, lan liya-liyane. Nalika ngomong babagan 'perubahan iklim', kita bakal ngrujuk marang variasi global jangka panjang ing iklim terestrial. Tembung kasebut diciptakake ing taun 1988 dening sekelompok ilmuwan sing nyimpulake yen emisi karbon terus nyepetake perubahan iklim alam.

Para ahli kasebut ngasilake serangkaian laporan manawa umume pamrentah utama kudu manut yen dheweke ora pengin efek sing ngrusak luwih maju.

Sebab utama

Penyebab perubahan iklim bisa uga alami o antropogenik, tegese kanthi tumindake manungsa.

Sebab alami  Gunung geni mbledhos

Antarane sebab-sebab alami utama sing ditemokake ing ngisor iki:

  • Aliran samodra
  • Medan magnet Bumi
  • Variasi surya
  • Pengaruh meteor utawa asteroid
  • Aktivitas gunung geni

Kabeh mau wis suwe nyebabake perubahan iklim sing gedhe. Contone, 65 yuta taun kepungkur asteroid nyerang Bumi lan pungkasane nyebabake Zaman Es, ngilangi sawetara dinosaurus sing isih urip sawise bencana kasebut. Ing jaman saiki, teori kasebut saya ditampa manawa 12.800 taun kepungkur meteorit sing nyerang Meksiko nyebabake perkara sing padha.

Penyebab antropogenik

Pangatusan tlaga saka efek polusi  Ora bisa ngomong manawa manungsa bisa nambah perubahan iklim nganti el Homo sapiens bakal miwiti alas alas supaya bisa dadi lahan pertanian. Bener, sajrone wektu kasebut (udakara 10 ewu taun kepungkur), manungsa ora ngluwihi limang yuta, sanajan iki minangka tokoh penting, pangaruh ing Bumi luwih sithik tinimbang saiki.

Saiki kita lagi ing ambane kanggo nggayuh 7 milyar wong. Lan sing ditindakake ing planet iki wiwit akeh banget, wiwit wiwit Revolusi Industri kita nambah emisi gas kayata karbon dioksida utawa metana, sing nyumbang kanggo nambah efek omah kaca. Nanging, kalebu saka apa?

Nalika ngomong babagan proses iki, referensi digawe kanggo penylametan panas srengenge ing swasana dening lapisan gas (kayata CO2, metana, utawa nitrous oxide) sing ditemokake. Penting, sampeyan ngerti yen tanpa efek iki, ora bakal ana urip kaya sing wis dingerteni, amarga planet iki bakal adhem banget. Alam tanggung jawab ngimbangi emisi, nanging kita wis nggawe angel: kita wis nambah emisi 30% wiwit abad kepungkur.

Dina iki prakteke kabeh ilmuwan setuju manawa mode produksi lan konsumsi energi kita ngowahi iklim, sing bakal nyebabake pengaruh serius ing Bumi lan, mulane, ing cara urip.

Miturut laporan paling anyar saka Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), konsekuensi negatif saka perubahan iklim wis wiwit dirasakake ing saindenging Bumi. Suhu wis munggah 0,6ºC ing abad kaping 10, lan permukaan laut mundhak nganti 12 nganti 0.4 sentimeter. Prakiraan babar pisan ora bisa dijanjekake: suhu antara 4 lan 25 derajat luwih dhuwur ing saindhenging abad 82 lan munggah permukaan laut antara XNUMX lan XNUMX sentimeter.

Akibat saka perubahan iklim saiki

Amazon

Kita ngerti suhune bakal munggah, nanging Apa sing kudu diadhepi? Duwe iklim sing luwih nyenengake bisa dadi warta apik kanggo akeh wong, nanging sejatine kita kudu nyiapake konsekuensi sing bisa ngowahi jagad kita selawase.

Pengaruh tumrap makhluk urip 

Pati, penyakit, alergi, kekurangan gizi, ... kanthi ringkes, kabeh sing ora disenengi bakal nambah amarga suhu sing dhuwur. Kajaba iku, bakal ana penyakit anyar, lan penyakit sing biasane konsentrasi ing wilayah tropis, bakal maju menyang garis lintang.

Tanduran lan kewan uga bakal kena pengaruh: acara musim semi kayata ngembang utawa endhog bakal diwiwiti luwih awal. Sawetara spesies bakal mandheg migrasi, lan liyane malah kepeksa nglakoni yen pengin urip.

Konsekuensi ing Bumi

Thaw amarga global warming

Kanthi nambah emisi CO2, samodra uga bakal nyedhot luwih akeh gas iki bakal acidify. Akibate, akeh kewan, kayata karang utawa kerang, sing bakal mati. Ing garis lintang sing dhuwur, volume ganggang lan plankton bakal ganti.

Pulo lan pantai sing kurang asor bakal kecelup amarga mundhake segara; lan ing pirang-pirang wilayah banjir bakal dadi salah sawijining masalah sing kudu kuwatir.

Ing sisih liyane, kekeringan bakal saya gedhe ing wilayah kasebut, udan wis langka.

Kaya sing wis sampeyan ngerteni, perubahan iklim minangka perkara sing serius banget lan kabeh kudu eling, utamane para pemimpin kekuwatan gedhe ing dunya. Ing jangka menengah, planet iki bisa ngalami sawetara akibat sing ora bisa diatasi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Alejandra Valois Almazan ngandika

    AKU KANGGO Bapake lan NGARIPUN Nanging Kepiye Kepiye Kita Bisa Ngindhari IKI KLIMAT

    1.    Monica santos ngandika

      Hai Alejandra.
      Perubahan Iklim wis ana lan mesthi bakal ana. Nanging, saiki, manungsa nindakake kakehan supaya bisa nyepetake lan saya parah.
      Ana akeh perkara sing bisa ditindakake kanggo ngindhari bencana:
      -Ngrawat lan nglindhungi lingkungan
      -Gawe banyu sing migunani lan kabeh sumber daya alam sing diduweni
      -Gawe maneh kapan bisa, utawa daur ulang
      -Tuku produk saka wilayah kita (saben dina pusat blanja gedhe diisi karo produk sing digawa saka negara liya; yaiku teka ing kapal lan / utawa pesawat, sing ngetokake gas sing ngregeti swasana)

      A Salam.

  2.   MJ Norambuena ngandika

    Aku rumangsa artikel iki cukup migunani nanging apa sampeyan bisa menehi sumber sumber informasi apa? Aku ora mangu-mangu apa sing sampeyan ucapake (nyatane, aku nuduhake) nanging, ing jagad ilmu pengetahuan, luwih becik sampeyan duwe dhukungan saka literatur ilmiah. Kanthi cara iki, sampeyan uga ngewangi luwih akeh wong sing pengin ngerti babagan sing ngerti tenan (para ilmuwan) lan ora ditinggal dhewe karo apa sing dirungokake utawa diwaca (sing kaping pirang-pirang bisa dadi pendapat sing ora ana dhasar).