Apa iku cenote

lingkungan alam karo banyu

Cenotes minangka atraksi wisata sing penting banget ing Semenanjung Yucatan ing Meksiko lan suwe-suwe dheweke kerep dibukak, dadi luwih misuwur lan ditresnani dening kabeh sing ngunjungi. Nanging, akeh wong sing isih dimenangake dening blumbang alam sing apik iki. Sawetara liyane ora ngerti Apa iku cenote.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani apa cenote, karakteristik lan kaendahane.

Apa iku cenote

Apa iku cenote

Jenengé asalé saka "tz'onot" Maya sing tegesé guwa karo banyu. Disebutake yen cenote dibentuk amarga meteorit sing mateni dinosaurus., wiwit nalika padha mencet padha nggawe seri saka guwa kosong, kang siji related kanggo jaman es pungkasan.

Nalika Semenanjung Yucatan minangka terumbu karang sing ditutupi segara, permukaan segara mudhun kanthi drastis nganti mbukak kabeh terumbu karang, nyebabake mati, menehi dalan menyang alas udan.

Nalika udan teka, iku wiwit nyampur karo jumlah gedhe saka karbon dioksida sing ana ing atmosfer ing wektu iku, mbentuk asam karbonat, kang ngganti acidity ing kontak karo lemah. Nalika banyu seger nyampur karo uyah segara, mula kena watu gamping, mboko sithik larut lan nggawe bolongan. Sajrone wektu, bolongan wiwit nggedhekake wilayahe, mbentuk terowongan lan saluran banyu, padha karo kali ing permukaan.

Tembung cenotes utawa Xenotes asalé saka dzonot Maya, sing tegesé bolongan banyu. Kanggo wong Maya, panggonan iki suci amarga mung sumber banyu seger ing alas. Ing Semenanjung Yucatan mesthine ana luwih saka 15,000 cenote sing mbukak lan ditutup. Ing tangan liyane, ing Puerto Morelos, 20 menit saka kutha Cancun ing dalan gedhe menyang Riviera Maya, punika Ruta de los Cenotes misuwur, karo sawetara aktivitas beda gumantung ing jinis sing. Ing sawetara panggonan sampeyan bisa snorkeling utawa kayak lan gumun ing sesawangan ayu sing nawakake banyu kristal, nalika ing vaults sampeyan bisa latihan keturunan utawa mlumpat gratis kanggo wong-wong sing ngupaya wisata petualangan.

Kepiye carane cenote asale saka Riviera Maya?

Cenote pinggir kali Maya

Sejatine dudu asale, cenote wis ana, pitakonan sing bener, kapan cenote ditemokake? Cenote enom dikenal amarga erosi alami, cenote kanthi lawang sing luwih mbukak tegese luwih tuwa, wis ngalami proses erosi sing luwih gedhe lan wis ambruk.

Biasane, cenote ing Riviera Maya digawe dening wit sing diarani banyan, wit "parasit" sing nggoleki banyu maksimal nalika oyod tuwuh, mula oyod kasebut tenggelam ing watu lan wit kasebut wiwit tuwuh. wiwit dadi abot banget nganti ambruk lan bolongan kasebut digawe lan mula cenote diwiwiti.

Flora lan fauna

apa cenote alam

Flora lan fauna cenote unik. lan cenote dhewe. Amarga tanduran lan spesies sing dilebokake nggawe lingkungan dadi lanskap oasis sejati ing alas Maya. Guppies lan lele minangka iwak sing paling diamati ing cenotes.

Dipercaya manawa guppies kasebut bisa diangkut menyang perairan wilayah minangka akibat saka angin topan, ing ngendi padha umum, kalebu sawetara wadon karo endhog, lan spesies manggoni sawetara cenotes. Tekane lele uga aneh: dipercaya asale saka segara, liwat arus lemah sing komunikasi karo sawetara cenotes, uga karo sawetara crustacea segara.

Minangka kanggo flora saka cenotes, padha beda-beda gumantung carane adoh saka pesisir. Cenote pesisir diubengi dening mangrove, wit palem lan pakis, dene ing cenote liyane guaya, klapa, coklat lan karet luwih umum. Ing guwa-guwa, umume oyod-oyod wit-witan sing dawa iki digabung karo lanskap stalaktit lan stalagmit. Iki mudhun saka langit-langit vaulted nganti tekan banyu.

jinis cenote

Nalika tingkat segara owah, sawetara guwa dadi kosong, nyebabake payon ambruk, yaiku cenote sing mbukak. Supaya kita bisa ngomong yen ana telung jinis cenotes:

Mbukak

Ing sawetara kasus, temboke bentuke silinder supaya bisa mlebu srengenge, sanajan padha ora kudu silinder. Ana cenote mbukak liyane sing katon kaya laguna tanpa tembok apa wae, mung banyu bening kristal.

Umume Cenote iki nduweni kaendahan alam amarga diubengi dening fauna sing menehi werna sing liar banget. Cenote Azul minangka conto sing cetha saka cenote sing mbukak, amarga kabeh katon ing permukaan lan sinar srengenge mlebu banyu kanthi lengkap.

ditutup

Cenote iki minangka "paling enom" amarga banyune ditutupi guwa. Ora ateges banyune pirus utawa ijo zamrud, sampeyan bisa ngerteni manawa ana cahya, alam utawa listrik. Sejatine masyarakat wis kasil masang lampu ing njero cenote iki supaya para wisatawan lan warga ngrasa aman lan ayem. Conto jinis cenote iki yaiku Cenote Choo Ha sing apik banget, sing wis akeh dikunjungi lan ditresnani dening ewonan turis.

setengah mbukak

Dheweke ora enom utawa tuwa amarga banyu durung katon ing unsur kasebut, nanging bagean kasebut supaya cahya mlebu langsung menyang cenote lan mbok menawa mirsani kaendahan ikuSawetara wong-wong mau malah duwe banyu bening sing bisa ndeleng flora lan fauna sing manggon ing kono. Contone, Cenote Ik kil, bentuke nyengsemaken, saka lawang mlebu katon ayu banget panggonan iki.

Nalika sampeyan bisa ndeleng, yen sampeyan ngerti apa cenote, mesthi bakal liwat sirah lan lelungan menyang panggonan sing luar biasa iki. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa cenote, karakteristik lan asal-usule.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.