Alpen Skandinavia

gletser gunung

ing Alpen Skandinavia Sing paling penting kalebu ing semenanjung Skandinavia lan dununge ing Eropa sisih lor-wétan. Wilayah iki kalebu Norwegia, Swedia lan bagean Finlandia. Pegunungan Skandinavia wis misuwur sajrone sejarah nalika referensi kanggo negara-negara Nordik. Udakara 25% kabeh semenanjung ana ing bunder Arktik. Iki minangka pagunungan sing ana ing saindenging Semenanjung Skandinavia saka sisih lor mangulon tekan kidul mangulon nganti 1700 kilometer.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh ciri, asal usul lan geologi Alpen Skandinavia.

Karakteristik utama

viking ing Alpen

Iki minangka pagunungan sing ana ing saindenging jazirah Skandinavia lan dawane 1700 kilometer. Dipérang dadi 3 klompok gumantung saka sing dipisahake. Ing tangan siji, Kiolen tanggung jawab kanggo misahake Swedia lan Norwegia, gunung-gunung Dofrines mbagi Norwegia lan wong-wong Tulian ana ing wilayah kidul. Kabeh iki kalebu bagean saka Pegunungan Skandinavia sing ana 400 yuta taun kepungkur. Pegunungan saiki sing mbentuk Pegunungan Alpen Skandinavia dibentuk amarga tabrakan ing antarane lempeng benua Amerika Utara lan Baltik. Kabeh mau kedadeyan udakara 70 yuta taun kepungkur.

Pegunungan Alpen Skandinavia ora misuwur amarga dhuwure, nanging amarga kaendahan lan kekayaan keanekaragaman hayati. Dhuwur sing paling dhuwur yaiku Pegunungan Glittertind, dhuwure 2452 meter, lan Galdhøpiggen, dhuwure 2469 meter, kalorone ing wilayah Norwegia. Jeneng semenanjung asale saka Scania sing minangka istilah kuno sing digunakake dening wong Roma ing surat lelungane. Istilah iki nuduhake negara-negara Nordik. Jembar 1850 km saka sisih lor mangidul, 1320 m saka wétan nganti mangulon lan jembaré luwih saka 750000 km persegi. Iki minangka semenanjung paling gedhe ing bawana Eropa.

Pegunungan Alpen Skandinavia lan semenanjung

Alpen Skandinavia

Kabeh semenanjung diubengi karo macem-macem banyu. Ing tangan siji, kita duwe Segara Barents ing sisih lor, Laut Lor ing sisih kidul-kulon Selat Kattegat lan Skagerra kalebu. Kattegat mesthi wis misuwur amarga seri Viking sing misuwur banget. Ing sisih wétan ana Laut Baltik sing kalebu Teluk bothnia lan ing sisih kulon ana Laut Norwegia.

Kabeh wilayah kasebut diubengi karo pulau Gotland tumpukan pulau otonom Alland. Diet yaiku sing ditemokake ing antarane Swedia lan Finlandia. Kabeh wilayah iki sugih wesi, titanium lan tembaga, mula akeh banget mula wiwit jaman kuno. Ing gisik Norwegia Simpenan minyak lan gas alam uga wis ditemokake. Anane celengan kasebut ana gandhengane banget karo struktur lempeng tektonik kuno lan magma sing bisa nembus ing antarane piring kasebut.

Pegunungan Alpen Skandinavia lan kabeh semenanjung duwe keunggulan ing wilayah pegunungan. Setengah wilayah kasebut ditutupi medan perbukitan sing kalebu Shield Baltik kuno. Perisai Baltik ora liya yaiku pembentukan watu sing asale udakara 400 yuta taun kepungkur lan umume digawe dening watu metamorf kristal. Watu metamorf kristal kasebut asale minangka asil saka pendinginan sing luwih cepet amarga magma diusir saka piring. Umume Andes Skandinavia ana ing Norwegia, dene ing Swedia kabeh wilayah pegunungan konsentrasi ing sisih kulon negara kasebut. Saliyane, pucuk Finlandia yaiku sing umure luwih endhek.

Minangka penasaran, semenanjung iki nduweni macem-macem tatanan geografis sing kalebu pesisir, gletser, tlaga lan fjords. Fjords bentuke bentuk V amarga digawe dening erosi glasial lan dikuwasani dening bentuk segara. Fjords ing Norwegia minangka simbol lan sing bisa dideleng ing seri Viking. Yen pindhah menyang sisih lor-kulon wilayah kasebut, kita bisa ndeleng Pegunungan Alpen Skandinavia sing uga diarani gunung sing dhuwure udakara 2000 meter. Dheweke ora mung dikenal kanthi dhuwur, nanging uga minangka landmark sing nuduhake sisih lor wates antarane Norwegia, Swedia lan Finlandia.

Ana luwih saka 130 gunung sing dhuwure ngluwihi 2.000 meter. Iki disebarake ing 7 wilayah sing diarani: Jotunheimen, Breheimen, Reinheimen, Dovrefjell, Rondane, Sarek lan Kebnekaise. Umume gunung kasebut dikonsentrasi ing Jotunheimen, ing Norwegia Selatan.

Alpen Skandinavia utama

keanekaragaman hayati ing alps skandinavia

Ayo ndeleng Alps Skandinavia sing utama miturut wilayah kasebut.

Norwegia

Pucuk paling dhuwur ing kabeh semenanjung Skandinavia ana ing Norwegia. Nyatane, sepuluh gunung paling dhuwur lan disebar ing antarane kabupaten Oppland lan Song og Fjordane. Gunung Galdhøpiggen, ing 2469 m, minangka puncak paling dhuwur ing Norwegia lan Semenanjung Skandinavia. Papan nomer loro dikuwasani Gunung Glittertind kanthi titik paling dhuwur 2465 m. Sadurunge dianggep minangka titik paling dhuwur, nanging amarga pangukuran sing digawe ngitung glasier sing ana ing ndhuwur ndhuwur alam. Sajrone pirang-pirang taun, glasier wis leleh lan wis bisa nggawe pangukuran lan urutan kanthi apik.

Suecia

Ing Swedia ana 12 puncak sing dhuwure luwih saka 2000 meter. Umume wong-wong mau ditemokake ing Taman Nasional Sarek lan ing sisih lor Kebnekaise nyoroti pucuk Kebnekaise kanthi 2103 meter. Iki minangka puncak paling dhuwur kanthi nggunakake kabeh gletser sing nutupi. Yen glasier kasebut ora ana, pucuk paling dhuwur yaiku Kebnekaise Nordtoppen

Finlandia

Yen kita menyang pucuk Finlandia, meh kabeh ana ing ngisor ketinggian 1500 meter lan sing paling misuwur dununge ana ing Lapland Finlandia. Ing kene misuwur Gunung Halti dhuwure 1324 meter lan paling dhuwur. Dununge ing Norwegia lan nuduhake formasi pegunungan, Finlandia.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Alpen Skandinavia lan ciri khas kasebut.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.